LEADERfest 2024: Oslava úspěchů českého venkova

Ve dnech 5. až 7. června 2024 se Harrachov proměnil ve středobod venkovského rozvoje díky 14. ročníku LEADERfestu. Oblíbený festival proběhl tentokrát v malebném Harrachově a přilákal nejen odborníky, ale také všechny nadšence, kteří aktivně podporují rozvoj českého venkova.

 

LEADERfest, neboli letní festival místních akčních skupin a přátel venkova, již tradičně nabídl bohatý a pestrý program, který byl příležitostí k výměně zkušeností a přátelským setkáním. První den se nesl ve znamení jednání platforem a pracovních skupin na témata komunitní energetiky, vzdělávání, podnikání, sociální problematiky, environmentálních otázek, venkovské mládeže a mezinárodní spolupráce.

Po slavnostním zahájení se program rozjel na plné obrátky exkurzemi. Účastníci mohli navštívit zajímavá místa jako například Kořenov s jeho Muzeem zubačka a majákem J. Cimrmana, výrobnu perličkových ozdob RAUTIS v Poniklé, Muzeum krkonošských řemesel, Dům A. Staška ve Zlaté Olešnici či farmu Sonja v Lučanech. Každá z exkurzí nabídla jedinečný pohled na různé aspekty venkovského života a práce.

Druhý den začal inspirativním formátem PechaKucha, díky kterému prezentující v limitovaném čase představili zajímavé projekty z celé České republiky. Odpoledne pokračovalo tematickými diskusemi v menších skupinách, ve kterých se řešila témata jako současná energetika, vzdělávání, památky a živá tradice, podnikání, inovace, sociální práce či ochrana přírody a klimatu.

Festivalu se zúčastnili i významní hosté, včetně ministra životního prostředí Petra Hladíka, ministra práce a sociálních věcí Mariána Jurečky a náměstka ministra pro místní rozvoj Radima Sršně, kteří podpořili význam místních akčních skupin v rozvoji venkovských oblastí.

LEADERfest 2024 opět prokázal, že metoda LEADER je efektivním nástrojem pro podporu a rozvoj venkovských oblastí, ale hlavně, že za ním stojí skvělé a pracovití lidé. Účastníci si odnesli nejen nové poznatky a inspiraci, ale také příležitosti pro další spolupráci a řadu přátelských vztahů.

Děkujeme všem za účast a těšíme se na další ročník, který jistě opět přinese řadu inspirativních setkání!

Další články

Zobrazit více článků